با توجه به پيشرفت هاي شگرفي كه در ساخت وسايل كمك شنوايي صورت گرفته است در حال حاضر راههاي زیادی برای کمک به افراد کم شنوا وجود دارد . گرچه فقط برخی از مشکلات شنوایی با مصرف دارو و یا جراحی تا حدودی بهبود می یابند ولی بسیاری از افراد با استفاده از سمعک و سایر وسایل کمک شنیداری مي توانند مشکل کم شنوایی خود را جبران کنند. شنوايي شناس (اديولوژيست)بعد از تعیین دقیق ماهیت کم شنوایی و كسب اطلاعاتی در مورد نحوه ی زندگی فرد با توجه به نوع نیاز او ، بهترین سمعکی را که به وي کمک خواهد کرد انتخاب می نماید.
بعد از انتخاب سمعک مراحل بعدی آغاز می شود: تهیه قالب اولیه از گوش بیمار برای تهيه قالب اولیه، خمیر مخصوصی در داخل مجرای گوش بیمار قرار داده می شود. این خمیر به تدریج (حدود10 دقیقه) سفت شده و به شکل کانال گوش فرد درمی آید. این روش برای شنوایی یا پرده گوش خطری نداشته و برای بیمار دردی را نیز به همراه ندارد. قالب تهیه شده برای ساخت قالب اصلی گوش بیمار به لابراتوار ساخت ارسال می گردد. معمولاً به فاصله یک هفته تا 10 روز قالب اصلی تهیه می گردد.
با آماده شدن قالب، جلساتی جهت تنظیم سمعک و امتحان قالب روی گوش بیمار تعیین می گردد. در این جلسات ادیولوژیست سمعک را تنظیم کرده و نحوه ی استفاده از سمعک را توضیح خواهد داد. شنیدن صدای جدید و یا صداهایی که مدتها نمی شنيدید تنظیم سمعک فرآیندی وقت گیر و طولانی است . با کهولت سن فرد بتدریج صداهایی را نمی شنود و خود فرد از این تغییر و حذف آگاه نیست ، صداهایی مثل صدای قدمها یا موتور یخچال . با گذاشتن سمعک فرد این صداها را مجدداً می شنود و از نظر وی این صداها جدید بنظر می آیند و برای عادت کردن به آنها بهوقتکافی نیاز است . این فرآیند و واکنش کاملاً طبیعی به شمار می رود.
فرد به مرور یاد می گیرد که چطور با این صداها کنار آمده و در واقع به آنها توجه نکند. برنامه زمان بندي بسياري از افراد به سرعت خود را با سمعك تطبيق مي دهند. اما در برخي افراد شنيدن صداهاي تازه و جديد، بسيار خسته كننده است. لذا در ابتدا بايد به تدريج از سمعك استفاده كرد يعني زمان بكارگيري اين وسيله را اضافه نمود تا زماني كه بتوان در تمام طول روز از سمعك استفاده كرد.
اولاً باید انتظارات خود را معقول نمود و در ضمن بدانید که در جلسات پی گیری یا تنظیم مجدد این اشکالات اصلاح گردیده و شما بتدریج به هدف خود می رسید یعنی ایجاد ارتباط درست و معقول در تمامی شرایط. شنيدن در محيط هاي پر سر و صدا افراد طبيعي نيز در محيط هاي پرسرو صدا براي شنيدن با اشكال روبرو هستند كه به طبع اين مشكل در افراد دچار افت شنوايي با شدت بيشتري ديده مي شود. راه حل هايي براي حل اين مسئله وجود دارد:
مثال:
1. كم كردن سر و صداي اضافي (مثل خاموش كردن تلويزيون)
2. صحبت نكردن از فواصل دور مثلاً اتاق مجاور
3. تمرين صحبت با دوستان در محيط هاي نسبتاً شلوغ مثل رستوران
4. تلاش براي تمركز بيشتر و بهتر بر روي صداهايي كه به دنبال شنيدن آن هستيد.